انواع میخ
انواع میخ بسته به کاربردهای مختلف، اندازه و ساخت متنوعی دارند. به طور مثال انواع میخ آهنی، از جمله فولاد یا آلومینیوم، در ساختوسازهای سنگین مانند ساختمانها به کار میروند.
کاربرد انواع میخ باتوجه به ویژگیهایی مانند مقاومت، اندازه و هزینه متفاوت است؛ بنابراین انتخاب میخ مناسب باید با توجه به نیازها و شرایط مورد نظر صورت بگیرد.
میخ فولادی (میخ بتن)
میخ فولادی یا میخ بتن از پرکاربردترین انواع میخ است. این میخ در انجام اتصالات متنوعی مانند اتصال دو قطعه چوب یا کوبیدن در دیوارهای بتنی و فلزی، استفاده میشود.
ویژگی اصلی میخ بتن مقاومت بسیار بالای آن در برابر فشار است که باعث افزایش کارایی آن در صنایع گوناگون میشود. همچنین میخ فولادی بهآسانی زنگ نمیزند؛ بنابراین برای شرایط محیطی مختلف و با تغییرات آبوهوایی گوناگون سازگار است.
این ویژگی باعث میشود که میخ فولادی در بین انواع میخ آهنی، بهعنوان یک ابزار چندمنظوره در پروژههای متنوع ساختمانی بهکار رود.
میخ دو سر (میخ بست)
میخ دوسر یا میخ بست یکی دیگر از انواع میخ است. این میخ دو سر دارد و برای ایجاد اتصالات موقت بهکار میرود.
کار با میخ دوسر بسیار ساده است. برای ایجاد اتصال موقت، ابتدا یک سر میخ را وارد محل موردنظر میکنیم و سپس برای جداکردن میخ از محل اتصال، سر دوم آن را به سمت بیرون میکشیم.
میخ حلقهای
میخ حلقهای شباهت زیادی با پیچ داشته و یکی از بهترین انواع میخ نجاری است؛ چون با وجود شیارهایی که روی میخ قرار دارد، بهراحتی داخل چوب نفوذ کرده و اتصال محکم و مقاومی ایجاد میکند. میخ حلقهای، برای قسمتهایی که تحتفشار هستند، مناسب است؛ زیرا حالت حلقهای این میخ از باز شدن الوارها جلوگیری میکند. به همین دلیل، این میخ اغلب برای نصب کفپوش و روفینگ به کار میرود. میخ حلقهای گاهی به نامهای میخ مارپیچی یا متهای نیز شناخته میشود.
میخ پرچ (میخ واشر)
میخپرچ یکی از انواع میخ آهنی است که برای ایجاد اتصالهای محکم در فلزات همجنس خود کاربرد دارند. بهعنوانمثال، برای اتصال ورقههای آلومینیومی، پرچهای آلومینیومی بهترین انتخاب هستند؛ درحالیکه برای اتصال ورقههای مسی، استفاده از پرچهای مسی توصیه میشود. میخ پرچ به نامهای میخ واشردار یا گل پهن نیز شناخته میشود. این نوع میخ بهخاطر داشتن واشر، احتمال شکستگی را در هنگام اتصال قطعات نرم کاهش میدهد.
میخ سر گرد
میخ سرگرد، یکی دیگر از انواع میخ نجاری است که برای حفظ ساختار و استحکام سازهها بهکار میرود.
هنگام کار با میخ سرگرد، باید آرام و با فشار کم به آن ضربه زده شود، چون این نوع میخ هنگام ضربات شدید و فشار زیاد باعث ایجاد ترک در چوب میشود.
میخ سر بیضی
میخ سربیضی شباهت زیادی به میخهای سرگرد دارد، با این تفاوت که تحت فشار زیاد به چوب آسیب نمیزند. سر این میخ بهصورت همسطح روی چوب قرار میگیرد و اتصالی صاف و بینقص ایجاد میکند. به همین دلیل، این نوع میخ در کارهایی که ظاهر محصول اهمیت زیادی دارد، مورد استفاده قرار میگیرد.
این میخ مناسب پروژههایی است که در مقابله با فشارهای زیاد، نیاز به اتصال دقیق و با کیفیت دارند.
توانمندی این میخ در مقابله با فشارهای زیاد و امکان اتصال دقیق، آن را به گزینهای ایدهآل برای پروژههایی که نیازمند دقت و کیفیت بالا هستند، تبدیل کرده است.
میخ سر پهن
در تکنیکهای استیندگلس (Stained Glass) و تیفانی (Tiffany)، جهت نگهداری موقت قطعات شیشه از میخ سرپهن یا میخ نعل بهره میگیرند. این فرآیندها شامل سه مرحله اصلی به نامهای برش شیشه، مونتاژ شیشه و لحیمکاری هستند. در مرحله مونتاژ، قطعات باید بهصورت موقت در کنار یکدیگر قرار بگیرند. به همین علت میخ سر پهن انتخاب مناسبی برای این فعالیت است.
میخ زیر پهن
میخ زیر پهن، ابعادی کوچک و باریک دارد که ممکن است کار کردن با آن را سخت کند؛ اما برای فعالیتهایی مانند اتصال تخته سه لا به پشت کابینت، کاربرد دارد.
میخ میخکوب (سوزنی یا شانهای)
میخ میخکوب یا میخ سوزنی، یکی از انواع میخ نجاری است که به طور عمده برای کار با دستگاه میخکوب مورد استفاده قرار میگیرد و با سرعت و دقت بسیار بالا، قطعات چوبی را به یکدیگر متصل میکند.
میخکوب یک ابزار برقی یا بادی است که برای پرتاب میخ به سطوح مختلف استفاده می شود. این ابزار می تواند برای طیف گسترده ای از کاربردها از جمله ساخت و ساز، دکوراسیون داخلی و تعمیرات استفاده شود.
میخکوب برقی مدل ۷۵۳۰ از شرکت رونیکس، با موتور ۵۰ واتی و کارایی بسیار بالا، یک وسیله قدرتمند و کاربردی است که میتوان از آن در فعالیتهایی چون کارهای چوبی، تعمیرات عمومی، نصب ورقههای عایق و سایر کارهای مشابه بهرهمند شد.
بیشتر بخوانید: میخ تفنگ میخ کوب RH-8042 رونیکس
میخکوبهای بادی رونیکس با مدلهای متنوع و قدرتمند به عنوان محبوبترین انواع این ابزار در بازار ایران شناخته میشوند. این میخکوبها با کیفیت بالا و منطبق با نیازهای کاربران تولید شدهاند. علاوه بر این، رونیکس مدلهای متنوعی از میخکوب بادی جیت را نیز عرضه میکند.
میخ دیوار خشک
میخ دیوار خشک، برای سوراخکردن گچ دیوار، بدون آسیبزدن به آن طراحی شده است. این میخ سر گرد و نسبتاً صافی دارد که تا حدود ۲.۵ سانتیمتر به داخل گچ دیوار نفوذ میکند.
میخ بنایی
میخ بنایی به دلیل ویژگیهای بسیار مهمی که دارد، بهعنوان یک ابزار حیاتی در بین انواع میخ شناخته میشود. این نوع میخ بهخاطر توانایی تحمل و مقاومت بالا، بهویژه در اتصالات سرامیکی و چوبی، ایدهآل است.
به همین دلیل میخ بنایی نهتنها در پروژههای ساختمانی، بلکه در صنایع مختلفی که نیاز به اتصالات مستحکم دارند، مناسب است.
میخ قدیمی یا کفپوش سنتی
یکی از انواع میخ نجاری، میخ کفپوش سنتی است که از نظر ظاهری شباهت زیادی به میخهای قدیمی دارد. این نوع میخ برای اتصال انواع کفپوشها به کار میرود.
میخ بی سر
میخ بی سر، تشابه زیادی با میخ معمولی یا متهای دارد، با این تفاوت که بدنه آن باریکتر است. این نوع میخ اغلب برای پروژههای سبک نجاری مانند اتصال دو قطعه چوب با حداکثر قطر ۲ سانتیمتر به کار میرود.
میخ پرداخت (پوششی)
میخ پوششی یا میخ پرداخت، طراحی مشابه با میخ بی سر دارد. با این اختلاف که انتهای آن به شکل مدور طراحی شده و دارای یک شکاف است. این میخ با استفاده از سنبه وارد بافت سازه شده و سپس با بتن پوشانده میشود.
میخ نواری
میخ نواری با ابعاد و انواع گوناگونی در دسترس است. میخ نواری شامل انواع دندهای، متهای و ساده میشود. این نوع میخ بخاطر حلقههای روی سطح خود، به راحتی درون بافت چوب نفوذ میکند.
در میان مدلهای میخ نواری، میخ متهای دارای سری شیاردار است که باعث چرخش میخ درون چوب میشود و بهسادگی بیرون نمیآید. میخ نواری ساده برای اتصال قطعات چوبی در جعبه، پالت بستهبندی و… بهکار میرود.
از مزایای میخ نواری میتوان به افزایش سرعت انجام کار و افزایش استحکام در اتصالات چوبی اشاره کرد.
میخ روفینگ
میخ روفینگ مقاومت بالایی در برابر خوردگی، باد و باران دارد؛ بنابراین یکی از انواع میخ مناسب برای سازههایی است که در معرض هوای آزاد و مرطوب قرار میگیرند.
میخ تزئینی
میخهای تزئینی شباهت زیادی به پونزها دارند و جهت رویهکوبی مبلها بهکار میروند. این میخها در رنگهای برنز، برنجی و کروم تولید میشوند.
نکات مهم برای خرید میخ
برای خرید میخ، نکات مهمی وجود دارند که بهتر است در نظر گرفته شوند تا انتخاب بهینهتری صورت بگیرد. در ادامه به معرفی این نکات میپردازیم.
- اندازه و قطر میخ:
ابتدا در بین انواع میخ موجود در بازار، باید اندازه و قطر میخ موردنظر را متناسب با کار خود تعیین کنید.
- جنس میخ:
هنگام خرید به جنس میخ هم توجه کنید تا از آن در برابر زنگزدگی و سایر آسیبها محافظت شود. در این میان، میخهای فولادی یا ضدزنگ معمولاً انتخابهای مناسبی هستند.
- کاربرد انواع میخ:
مشخصکردن نیازهای شما در انتخاب انواع میخ بسیار مهم است؛ بنابراین، پیشنهاد میشود که پیش از خرید، کاربرد انواع میخ را در نظر بگیرید.
- کیفیت میخ:
بررسی کیفیت سرپیچ و اتصالات میخ نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین شکل ظاهری میخ باید یکدست و بدون منحنیهای اضافی و پریدگیها باشد.
- قیمت میخ:
در نهایت، قیمت نیز یکی از نکات مهم در خرید میخ است که باید باکیفیت و ویژگیهای آن متناسب باشد.
- سرعت میخکاری:
اگر همزمان روی چند پروژه کار میکنید و نیاز به استفاده از میخ دارید، استفاده از میخکوب میتواند یک جایگزین عالی برای روشهای قدیمی باشد. تفنگ میخکوب دستی، بادی یا برقی رونیکس به شما این امکان را میدهند تا به سرعت و بهراحتی میخها را در هر جایی که میخواهید قرار دهید.
میخ، ابزاری کوچک اما حیاتی!
آشنایی با انواع میخ و کاربردهای آن اهمیت بسیاری بالایی دارد. با توجه به انواع میخ و ویژگیهای خاص هرکدام، انتخاب گزینه مناسب برای عملکرد بهتر در پروژهها ضروری است.
این تنوع در انتخاب به شما امکان میدهد تا با توجه به نیاز خود، کارها را به شکلی منحصربهفرد انجام دهید. اما اگر به دنبال روشی حرفهای برای میخکاری وسایل هستید؛ بهترین روش استفاده از میخکوب است.